Kennis en vakmanschap delen

Je hebt het vast al eens voorbij zien komen: het oude schildersgereedschap in het kader van Caparol Academy. Om vol verfvertrouwen aan een klus te beginnen, moet een vakman beschikken over de juiste gereedschappen.  Maar ook het schildersvak staat niet stil en het gereedschap dat de vakman gebruikt verandert mee.

Speciaal voor ons Academy programma hebben wij een aantal oude schildersgereedschappen verzameld. De komende tijd zullen we hier verschillende items plaatsen. Kun jij herkennen welk gereedschap wij hier laten zien? Laat een bericht achter in de comments en houd onze site in de gaten voor het antwoord!

Foto 1 en 2: schuurklos en schuurblok
Voor het schuren van ondergronden maakte men vroeger gebruik van deze zogenaamde schuurklos of schuurblok. Men klemde het schuurpapier tussen het blok en het klemmetje en kon zo eenvoudig en gelijkmatig de ondergrond glad schuren. Ook tegenwoordig wordt een soortgelijk gereedschap nog wel eens gebruikt.

Foto 3: Japanse messen
Zeer flexibele plamuurmessen die gebruikt worden voor speciale “spaan”-technieken.  

Foto 4: SPECTRUM 0.0001
Tegenwoordig kun je gebruik maken van diverse methoden om kleuren te kiezen, zoals het SPECTRUM kleurprogramma. Vroeger gebruikte men dit kistje met verschillende kleurcombinaties. Op deze manier werd het een stuk eenvoudiger om kleuren te kiezen voor bijvoorbeeld een deur. Let ook even op het telefoonnummer wat op het kistje staat. Enige tijd geleden is in Eisma's Schildersblad (07/2014) een leuk artikel verschenen over een soortgelijk kistje. Lees hier het artikel.

Foto 5: gereedschap voor decoratieve afwerkingen
Dit gereedschap werkt gebruikt voor het aanbrengen van diverse decoratieve technieken. Het kon op verschillende manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld om te tamponneren. Zo kon de schilder zijn eigen creatieve draai geven aan een afwerking. 

Foto 6: puimsteen
Voor het creëren van gladde oppervlakken werd vroeger veel gebruik gemaakt van puimstenen. Eerst werd een laag grondverf opgezet, waarna men met deze stenen de nog natte verflaag ging ‘puimen’. De mineralen van de steen vermengden zich dan met de verf, wat voor een soort plamuur zorgde. 

Foto 7: marmerklopper
Een schilder kon vroeger zijn eigen creatieve draai aan een afwerking geven met deze zogenaamde marmerklopper. Door met de klopper over een verflaag de ‘kloppen’ werd de basis voor een marmerimitatie gelegd. 

Foto 8: sleper
Met dit kleine penseeltje of ‘sleper’ kon men biezen trekken, wat tegenwoordig ook wel ‘pinstriping’ wordt genoemd. Een vaste hand was hiervoor uiteraard een vereiste, dus het werken met een sleper was voorbehouden aan de echte vakman.

Foto 9: diverse kwasten

Van links naar rechts:

  • Tamponneerkwast; varkensharen kwast die gebruikt werd om kwaststrepen weg te kloppen in kalkverven die met de blokwitter werden aangebracht.
  • Daskwast (waterdas); dassenharen kwast voor het vervagen van kwast- en penseelstreken bij hout- en marmerimitaties
  • Daskwast (oliedas); meestal varkenshaar voor het vervagen van kwast- en penseelstreken bij marmerimitaties
  • 2 x Klopkwast; varkensharen of paardenharen kwast voor imitatie van houtnerf
  • Chiqueteerkwast; eekhoornharen kwast voor het nabootsen van fijne aders in marmersoorten

Foto 10: diverse stalen kammen
Deze stalen kammen waren bedoeld voor het maken van houtimmitatie (meestal eikenhout). Door met de kammen over een verflaag te schrapen werd de basis voor een houtoptiek gecreëerd. Verschillende groottes van de kammen gaven verschillende resultaten. Wat ook vaak werd gebruikt, is een satijnkwastje. Dit superzachte borsteltje van eekhoorn- of beverhaar werd gebruikt voor het invegen van de waaiervormige bloem in mahonie.


Ook kennis maken?
Kennis is niet onbeperkt houdbaar.  Technieken die gisteren nog gloednieuw waren, zijn morgen achterhaald.  Met de Caparol Academy zorg je ervoor dat jouw vakmanschap up-to-date blijft.

Ga voor het cursusprogramma naar www.caparol.nl/service/academy en meld je aan!