Olympisch Stadion - Peking

Pekingís Olympisch Stadion nog fascinerender door de briljantrode verf van Caparol

De expertise van Caparol werd ingeroepen voor een hele speciale, briljantrode afwerking voor het Olympisch Stadion in Peking.

Peking's nieuwe stadion is niet te missen. Ruim voor het begin van de zomerspelen staat het Olympisch Stadion bekend als Peking's pronkstuk en het is een magneet voor het publiek. Het Nationale Stadion, ontworpen door de beroemde Zwitserse architecten Herzog & de Meuron, is gelegen op een verhoging in het centrum van het Olympische complex in het noorden van Peking. Grote groepen toeristen brengen een bezoek aan het stadion, ook wel het Vogelnest genoemd. Een bekend aspect van projecten van Herzog & de Meuron is de toepassing van nieuwe bouwmogelijkheden. Dit geldt ook voor het Olympisch Stadion in Peking, zowel gedurende de creatieve fase als tijdens de realisatie. En uiteraard had dit ook betrekking op het kleurontwerp.


Innovatieve speciale coating

Caparol was geen onbekende partner voor de architecten. We hebben al eerder nauw en succesvol samengewerkt met de Zwitserse architecten voor de Munich Allianz Arena, zegt Reinhard Franz, manager Planning and Property Service. Daarom was het eigenlijk geen verrassing dat de architecten weer met Caparol wilden samenwerken, toen het stadion in Peking een zeer speciale, briljantrode coating nodig had.

Alle muuroppervlakken zijn gecoat met deze verf, die blinkt vanachter de vogelnest-achtige stalen banen van het stadion. De verf speelt daarom een belangrijke rol in het karakter en de externe uitstraling. ìHet feit dat we de opdracht uiteindelijk binnenhaalden, was niet alleen omdat we Herzog & de Meuron konden overtuigen van de geschiktheid van ons product, maar vooral vanwege de hoge mate van professionaliteit binnen onze branche,  aldus Andreas Gradinger, hoofd Planning and Property service.

Het nieuwe rood is grotendeels geproduceerd in de Caparol-vestiging in Peking. Ook de uitvoering was grotendeels in handen van Chinese specialisten. Toch was de expertise van Caparol Duitsland benodigd. Toen begonnen kon worden met het schilderen van de 90.000 m2 aan wandoppervlak in juli 2007, werden technische instructies verleend door Caparol Duitsland. Hiervoor werd een team van vier personen samengesteld, waaronder Henrich Bombala.
Samen met collega's van Caparol China organiseerde hij een drieweekse training voor de schilders. Ik heb inmiddels veel verschillende locaties bezocht, maar ik heb nog nooit een locatie gezien als deze, aldus Bombala. Er moeten wel 10.000 mensen aan het werk zijn geweest.


De klok rond aan het werk

Het schilderwerk werd gecontroleerd door vier applicatiespecialisten van Caparol China, die samen met projectmanager Ronald Bobe continu aanwezig waren om eventuele problemen meteen op te kunnen lossen. Het schilderwerk moest voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen aldus Bobe. Geen eenvoudige taak met een dergelijke specialistische coating.

De ondergrond bestaat voornamelijk uit beton en cementgebonden vezelplaat die, vanwege oneffenheden
in de constructie, eerst bekleed werden met een gaas. Daarna werd er met een getande spaan een pleisterlaag aangebracht waar een glasvlies werd ingebed om de oppervlaktes nog gladder te maken.
Na een droogtijd van twee dagen werden de oppervlaktes volledig geëgaliseerd door middel van schuren en vilten. In deze fase van het project werd de speciale rode coating tweemaal aangebracht met behulp van efficiënte spuittechnieken.
De beoogde glansgraad van de coating werd speciaal ontwikkeld voor dit project, in samenwerking met Herzog & de Meuron.

Langdurig schone oppervlaktes

Voor dit prestigieuze gebouw was een coating nodig die bestand is tegen de plaatselijke klimaat- en milieuomstandigheden, die de belasting kan weerstaan van het gebruik door het enorme publiek en desondanks toch een schone uitstraling behoudt. Hiervoor werd onderzoek gedaan in het Dr. Robert

Murjahn Instituut (RMI) in Ober-Ramstadt. In dit onderzoek werden verschillende coatings onderzocht op verontreiniging en UV-resistentie en de invloed van verschillende weeromstandigheden. Deze speciaal ontwikkelde verf heeft naast de vereiste kwaliteitseisen qua duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, ook een zeer hoge kleurechtheid. Zonder deze kleurechtheid kan de duurzaamheid van deze, vaak problematische kleur rood, niet gegarandeerd worden aldus dr. Engin Bagda, manager RMI. Deze verf zal internationaal gevoerd worden onder de reeds bekende naam Amphibolin.
De Caparol experts zijn er terecht trots op dat hun expertise werd ingeroepen voor dit prestigieuze project. Wij waren één van de twee Duitse bedrijven die een opdracht hebben gekregen voor de constructie van het Olympische stadion in Peking aldus Bobe. Jacques Herzog hoopt dat dit gebouw voor Peking zal worden, wat de Eiffeltoren voor Parijs is. Het is in ieder geval verkozen tot één van de tien architectonische meesterwerken van 2007. En dat kan alleen nog maar het begin zijn van talloze toekomstige bekroningen.