Tattoos under the bridge

Verfvertrouwen voor de Brienenoord

Sinds dit voorjaar is ook de onderkant van de Van Brienenoordbrug het bekijken waard. Kunstenaar Ricardo van Zwol heeft opvallende schilderingen aangebracht op drie gespierde pijlers van de brug. De stijl doet direct denken aan tatoeages op de biceps van een stoere  zeebonk. De Delftsblauwe kunstwerken laten onder meer zeemeerminnen en ankers zien.

Vanuit hun huizen aan de Bovenstraat kijken de inwoners van Rotterdam-IJsselmonde al een halve eeuw uit op de massieve zuilen van de brug. Al snel na de bouw werden die afwisselend gesierd en ontsierd door de producten van uiteenlopende graffiti-artiesten. Rijkswaterstaat besloot daar iets aan te doen en gaf Van Zwol opdracht een ontwerp te maken voor drie kunstwerken.

Volgens de kunstenaar zelf hebben de pijlers een typisch Rotterdamse uitstraling gekregen. Van Zwol is een vakman, die mede dankzij Caparol vol verfvertrouwen aan zijn uitdagende klus kon beginnen. Hij bracht zijn ‘tattoos under the bridge’ aan met Amphibolin, een oplosmiddelvrije muurverf die zich op de meest weerbarstige ondergronden moeiteloos staande houdt. Een impressie van de totstandkoming van de bijzondere kunstwerken is hier te zien.